Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab dan penyelesaian untuk mengatasi kambuhan fibroadenoma sekaligus

Anonim

Salam kepada doktor, saya ingin bertanya, isteri saya berumur 11 tahun (sekarang berusia 28 tahun), kemudian di payudara kanannya, benjolan muncul dan sudah dalam pembedahan tetapi benjolan muncul sekali lagi. Selain Operasi Untuk Ketahui Apa Jenis Ketulan Sebelum Sebelum Melakukan Operasi Langkah-langkah Isteri Saya Saya Tanya Ultrasound. ""

Hello Yoska,

Salah satu benjolan di payudara boleh disebabkan oleh fibroadenoma mammae atau disingkat sebagai FAM. FAM adalah sejenis tumor yang tidak berbahaya pada payudara dan penyebabnya tidak diketahui sehingga kini, kejadian FAM tidak dapat dicegah, walaupun sering dikaitkan dengan respons terhadap hormon pembiakan terutama estrogen.

Untuk memastikan diagnosis FAM, doktor biasanya akan menjalankan beberapa siri peperiksaan termasuk wawancara perubatan (terutamanya untuk menolak sama ada terdapat faktor risiko yang membawa kepada kanser payudara), pemeriksaan fizikal, dan jika pemeriksaan yang diperlukan seperti ultrasonografi, mamografi (terutamanya jika berumur 40 tahun ke atas), Imbasan CT, atau biopsi. Biopsi adalah satu tindakan tisu pensampelan untuk menentukan sama ada jisim adalah jinak atau malignan, jika modal pemeriksa lain tidak dapat dipastikan (contohnya jika ultrasound tidak kelihatan dengan jelas atau memberi gambar yang mencurigakan) atau jika terdapat petunjuk perubatan lain dari doktor mengendalikan.

Sesetengah FAM boleh mengecut sendiri dan kerana tumor ini tidak baik, mereka tidak memerlukan rawatan khas, kecuali FAM didapati dalam kuantiti yang banyak, sering kali berulang, saiznya besar, membuat wanita merasa tidak selesa, atau kerana sebab-sebab kosmetik. Apa yang anda maksudkan dengan pembedahan untuk mengetahui jenis benjolan adalah biopsi atau adakah ia benar-benar pembedahan benjolan? Anda dan isteri anda boleh berbincang dengan doktor yang menangani keperluan untuk melakukan pemeriksaan ultrasound terlebih dahulu, serta keputusan peperiksaan (kedua-dua klinikal, ultrasound, biopsi, dll) sama ada terdapat tanda-tanda pembedahan atau tidak kerana sudah tentu doktor yang memeriksa secara langsung memahami keadaan isteri semasa anda.

Untuk menambah wawasan, anda boleh membaca artikel berkaitan: benjolan di payudara,

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

salam, dr. Delvira

"