Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab gigi depan kanak-kanak tidak berkembang pada usia 2 tahun

Anonim

Selamat petang doktor, saya mempunyai anak perempuan berumur 2 tahun 3 bulan. Siapa yang mahu saya bertanya mengapa salah satu gigi depan saya terhadap anak saya tidak tumbuh, walaupun gigi di sekelilingnya telah tumbuh dan sehingga kini tidak ada tanda-tanda gigi yang tumbuh. Tolong bantu, doc. Terima kasih terlebih dahulu ""

Hai Srikumaladewi,

Terima kasih kerana bertanya.

Pertumbuhan gigi kanak-kanak boleh berbeza dan tidak boleh umum. Berikut adalah beberapa piawaian pertumbuhan pergigian umum:

Sekiranya anda melihat gambar di atas, gigi depan atas biasanya muncul pada usia 8 hingga 12 bulan. Walau bagaimanapun, sekali lagi kami menyampaikan bahawa ini bukan penanda aras yang jelas bagi setiap kanak-kanak. Selagi anak anda masih mengalami pertumbuhan gigi normal yang lain, maka peluang yang dihadapi anak anda masih normal.

Walau bagaimanapun, untuk memastikan, anda boleh menyemak anak anda terus ke doktor gigi. Adalah dikhuatiri terdapat syarat-syarat tertentu yang menghalang pertumbuhan gigi, misalnya kerana disekat oleh gigi lain di sekelilingnya atau juga kerana bentuk rahang yang tidak normal.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk merangsang pertumbuhan gigi kanak-kanak:

  • Beri makanan berkhasiat dan kalsium kepada kanak-kanak (misalnya susu, brokoli, ikan, hati)
  • Sentiasa menjaga gigi dan mulut bersih kanak-kanak dengan gigi mereka disikat dari usia muda
  • Tetap tenang, jangan panik
  • Periksa perkembangan dan perkembangan anak anda secara berkala untuk berjumpa doktor

Semoga ia membantu

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"