Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

penyebab kesukaran bernafas udara melalui hidung

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya ... mengapa selama hampir beberapa tahun, hidung saya sukar untuk bernafas dan juga sukar untuk bernafas melalui hidung saya walaupun saya tidak mempunyai selesema? ""

Hello Irfan,

Terima kasih atas persoalan ini,

Kesukaran bernafas udara yang berlaku berulang kali boleh disebabkan oleh beberapa kemungkinan, termasuk:

  • Infeksi saluran pernafasan atas, terutamanya hidung. Boleh disebabkan oleh virus / bakteria, boleh menyebabkan gejala sejuk dan hidung tersumbat.
  • Alahan. Boleh menjadi tindak balas kepada habuk, cuaca sejuk, atau pemicu lain. Boleh menyebabkan gejala berulang, terutamanya dalam perubahan cuaca, pagi atau malam terasa lebih berat.
  • Kehadiran benda asing di hidung sehingga mereka merasakan tersumbat ketika bernafas melalui hidung
  • Ketulan di bahagian dalam lubang hidung seperti polip atau jenis ketulan lain yang menghalang saluran udara melalui hidung.

Dalam keadaan ini, pemeriksaan lanjut diperlukan dengan berunding dengan doktor atau pakar ENT. Anda perlu menyemak dengan peranti yang dapat menggambarkan rongga hidung dan mencari sebab-sebab aduan yang telah bertahan beberapa tahun seperti yang anda alami. Sesetengah kemungkinan rawatan melalui ubat minum, ubat penyembur hidung, atau pembedahan boleh menjadi modaliti rawatan bergantung kepada keputusan peperiksaan yang dijalankan.

Elakkan penggunaan dadah tanpa perundingan dan arahan doktor, elakkan memanipulasi kawasan hidung dengan menggunakan apa-apa alat.

Semoga maklumat ini membantu anda,

Salam.

"