Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab pernafasan berat semasa senaman

Anonim

Dokumen, minggu ini saya cuba bersenam secara teratur. Tetapi mengapa dermaga saya sangat berat apabila saya menggunakan sukan? Sangat sukar untuk mencapai masa latihan yang sesuai (30-45 minit). Ia hanya sepuluh minit sehingga nafas saya tidak kuat, walaupun badan saya tidak sakit. Biasanya ia berlaku jika saya menggunakan kardio, seperti basikal statik atau larian. Keamatan latihan saya biasanya 60-70% daripada kadar denyut jantung. Saya tidak merokok, Bmi berlebihan berat badan. Bagaimanakah dok untuk mengatasi nafas berat? Terima kasih ""

Hello

Ia adalah semula jadi untuk orang-orang yang jarang berolahraga ketika kembali ke latihan akan merasa ketat. Ini berlaku kerana sistem cardiorespiratory masih tidak menyesuaikan diri dengan aktiviti sukan. Plus jika orang itu berat badan berlebihan, sistem jantung paru-paru berfungsi lebih keras. Biasanya dengan memanaskan badan dan mengulangi aktiviti senaman yang kerap dalam beberapa hari akan datang tubuh akan mula menyesuaikan diri dan sesak akan berkurangan.

Sekiranya selepas hari latihan tapi masih aduan atau lebih teruk, maka kelainan tertentu disyaki. Keabnormalan mungkin termasuk:

  • Kegagalan jantung kongestif
  • Penyakit jantung koronari
  • Asma (yang dicetuskan oleh aktiviti / senaman)

Perlu pemeriksaan langsung oleh doktor sama ada keadaan yang anda alami pada masa ini adalah kelainan atau tidak. Peperiksaan yang boleh disyorkan oleh doktor termasuk rekod jantung, ujian latihan jantung menggunakan treadmill, ujian darah, atau x-ray. Sekiranya ada sesuatu yang tidak normal, doktor akan segera memberikan terapi mengikut ketidaknormalan yang dijumpai.

Selain melakukan pengulangan hangat dan latihan senaman setiap hari, anda juga perlu mengekalkan diet yang sihat. Elakkan memakan makanan tinggi lemak, membiak sayur-sayuran, buah-buahan, dan air minuman. Kerosakan biasa, elakkan dari tidur lewat, minum kopi, merokok, dan alkohol.

Mudah-mudahan berguna

Dr. Muhammad Fadhil

"