Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

penyebab puting payudara yang masuk

Anonim

Doktor malam yang baik, I Gede Aries Suartama ingin bertanya mengapa puting puting beliung saya tidak keluar dan masuk ke dalam, dan jika cuaca panas, dia masuk ke dalam apabila cuaca sejuk dan keluar kulit saya juga kulit kering yang lebih banyak yang ada hubungannya dengan puting masuk ke dalam dengan jenis kulit kering? TERIMA KASIH :) ""

Hello Aries, terima kasih atas soalan itu. Payudara terdiri daripada tisu penghubung, tisu lemak dan koleksi kelenjar susu ASI. Payudara adalah bahagian penting badan untuk wanita. Puting payudara yang tertarik ke dalam atau puting beliung boleh disebabkan oleh keabnormalan kongenital dari kelahiran atau disebabkan oleh kelainan pada payudara. Sesetengah keadaan seperti penurunan berat badan drastik, penyusuan susu, atau kelenjar payudara pendek juga boleh menyebabkan puting ditarik.

Jika puting yang tertarik dengan tiba-tiba dan disertai oleh benjolan di payudara harus waspada. Puting beli dan perubahan payudara yang berminat kerana rupa payudara dalam payudara biasanya disebabkan oleh benjolan ganas. Tetapi jika puting yang berminat sudah ada sejak lahir, anda tidak perlu bimbang. Tetek yang tertarik ke dalam memerlukan penjagaan tambahan, terutama apabila mereka mahu menyusu. Anda harus sentiasa tarik puting sebelum anda memberi makan anak anda. Untuk lebih lanjut, anda boleh berunding dengan doktor terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan yang lebih terperinci dan berurusan dengan keadaan puting anda.

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Anissa

"