Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

penyebab kitaran haid yang tidak teratur

Anonim

Hello doc! Saya mahu bertanya. Jadi, ini adalah haid pertama saya pada 8 Disember. Trs 12 Disember, saya masih menstruasi dan saya mempunyai darah. Kemudian saya berpelukan dengan teman wanita saya dan apabila zakar saya teman wanita saya masuk. TP tidak keluar di dalam. Kemudian saya meneruskan tempoh saya sehingga 16 Disember 2017. Selepas itu, saya perlu menstruasi antara 5-12 Januari. Tetapi hanya gejala yang muncul. seperti jerawat, pinggang sedikit sakit \ u0026 sore, berasa bingung. Saya mempunyai masalah dari 8 Januari hingga 10/11 Januari selepas ia tidak berkecamuk lagi. Apabila saya meleleh lagi pada pertengahan Januari dengan keadaan itu, darah yang keluar seperti haid hanyalah satu setitik drop saya. Terdapat 5 item harian seperti itu. Kemudian darah tidak keluar lagi. dan sehingga 7 Februari, saya masih belum mempunyai tempoh saya lagi. Walaupun sudah ada sejak haid pertama pada 8 Disember. Saya menguji pakej dua kali, pertama pada 21 Januari dan yang kedua pada 7 Februari, keputusannya adalah negatif. Apa khabar? Dan adakah mungkin untuk hamil walaupun pek uji menunjukkan negatif? Terima kasih banyak untuk dok ""

Hello Kurakura,

haid yang tidak licin sememangnya menjadi sumber kebimbangan bagi ramai wanita. Adalah benar bahawa haid lewat pada wanita yang sudah aktif secara seksual mesti terlebih dahulu memastikan bahawa mereka tidak hamil, iaitu dengan melakukan ujian kemasan ujian air kencing. Ketepatan pek ujian dalam mengesan kehamilan cukup tinggi (98-99% dengan cara yang betul mengikut arahan), supaya jika keputusan peperiksaan negatif dua kali, dapat dipercaya bahwa anda tidak hamil saat ini.

Titik yang anda alami kemungkinan besar menstruasi walaupun dalam jumlah yang kecil. Sekiranya jarak antara hari pertama haid adalah sekitar 21-35 hari, ia masih boleh dikatakan normal. Haid sangat dipengaruhi oleh keseimbangan kitaran hormon sehingga jika terdapat hal-hal yang membuat keseimbangan terganggu dapat menyebabkan perubahan dalam siklus haid, misalnya:

 • Tekanan
 • aktiviti keletihan / berat badan fizikal
 • Diet yang berlebihan yang menyebabkan penurunan berat badan secara drastik
 • Obesiti
 • akil baligh
 • mempunyai penyakit tertentu seperti Sindrom ovarium polikistik (PCOS), berfungsi mengganggu fungsi hormon tiroid

Ia juga perlu diingatkan bahawa aktiviti seksual seperti petting masih boleh membuat wanita hamil, kerana walaupun dia tidak ejakulasi dalam vagina, seorang lelaki secara tidak sedar membuang cairan pra-ejakulasi yang boleh mengandungi sperma walaupun tidak seperti semasa ejakulasi. Belum lagi ada risiko penularan jangkitan seksual, terutama pada pasangan yang mempunyai sejarah lebih dari satu pasangan seksual.

Buat masa ini, anda boleh memantau kitaran haid seterusnya dan memberi perhatian kepada cadangan berikut:

 • menguruskan dengan baik sebab-sebab tekanan
 • mengurangkan aktiviti yang terlalu melelahkan dari segi fizikal dan mental
 • menjaga berat badan ideal mengikut indeks jisim badan
 • Elakkan merokok dan minuman beralkohol
 • rehat yang mencukupi, elakkan kebiasaan tinggal lewat
 • menjadikannya kebiasaan untuk bersenam setiap minggu
 • makan makanan berkhasiat dengan corak biasa, elakkan diet yang melampau
 • Dapatkan digunakan untuk merakam kitaran haid anda supaya anda dapat melihat corak

Anda boleh membaca artikel berkaitan: penyebab haid tidak semasa, petting

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

Salam, Dr. Delvira

"