Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab gatal-gatal badan setelah menggunakan vitamin c

Anonim

Halo, doktor saya, Nayra Soalan saya, mengapa tidak anda dok setelah saya menggunakan Vitamin C VC, bagaimana datangnya badan saya?

Hai Nayra,

Terima kasih kerana bertanya.

Vitamin C diketahui mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh, iaitu untuk mengekalkan kulit yang sihat, meningkatkan stamina, meminimalkan keradangan, mengekalkan daya tahan, sambil menghalang perkembangan sel-sel kanser. Kerana banyak faedahnya, banyak orang tergoda untuk menyuntik vitamin C.

Anda perlu tahu, walaupun kandungannya hanya vitamin, suntikan vitamin C tidak boleh dilakukan secara sembarangan, terutamanya tanpa pengawasan langsung dari doktor. Kerana, pada orang yang sensitif, suntikan vitamin C dapat menyebabkan gejala alergi. Gejala-gejala alergi ini boleh muncul dalam intensiti ringan dan teruk. Walau bagaimanapun, aduan yang kerap timbul adalah dalam bentuk gatal-gatal, kemerahan, kekejangan, bengkak, dan sebagainya. Ia juga boleh mengalami aduan yang lebih teruk, contohnya sesak nafas, penderitaan, pening, mual, muntah, kejutan (kejutan), dan sebagainya. Ia adalah alergi yang muncul untuk mencetuskan gatal-gatal dalam badan anda.

Ia juga boleh menyebabkan gatal-gatal di dalam badan anda disebabkan oleh sebab-sebab lain, contohnya alahan kepada bahan lain, jangkitan kulit, kulit kering, dermatitis atopik, gigitan serangga, dermatitis kontak, dan sebagainya. Selain alahan, suntikan berlebihan dos tinggi vitamin C juga dikenali untuk memburukkan fungsi ginjal.

Untuk menjelaskan apa yang mencetuskan aduan anda, cuba semak terus dengan doktor atau dermatologi. Di rumah, anda juga boleh melakukan langkah-langkah di bawah:

  • Jangan menggaru kulit berlebihan gatal
  • Mandi di disiplin pagi dan petang
  • Pakai pakaian lembut, sejuk, menyerap peluh
  • Sapukan losyen calamine ke kulit gatal
  • Bukan tekanan yang berlebihan
  • Minum lebih banyak air
  • Elakkan pendedahan kepada bahan yang boleh menyebabkan anda alah

Semoga ia membantu

"