Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyembuhan Pityriasis Rosea

Anonim

Salam, saya berumur 22 tahun, doc saya terdedah kepada virus rosea pityriasis, saya minum anti-alergi memperoleh vitamin c dan krim steroid, selepas itu terdapat perubahan warna kulit putih seperti kahak berbentuk oval, maka doc selepas itu terdapat terapi matahari, sebaik-baiknya Adakah terapi matahari tidak melakukannya? Jika saya melakukan terapi matahari berapa hari terapi? Dan bagaimanakah bentuk Pityriasis disembuhkan? Tolong beritahu dan jelaskan dok ... Terima kasih, salam ... ""

Salam,

Pesakit dengan pityriasis rosea mungkin memerlukan masa pemulihan sekitar 6-12 minggu sehingga mereka pulih dari ruam kulit. Ini memerlukan penjagaan dan kesabaran kami dalam menjalankan proses pemulihan ini.

Semasa tempoh rawatan, beberapa cadangan akan diberikan oleh doktor untuk membantu pemulihan ini:

1. memberi ubat simtomatik untuk membantu mengurangkan aduan gatal dan aduan lain

2. mengeringkan ruam kulit dengan cahaya matahari, dengan nota untuk tidak mengalami terbakar matahari. Anda hanya perlu melakukannya setiap hari sekitar 7 pagi untuk 20-30m bergantung kepada kepekaan kulit anda kepada matahari. Oleh itu, kesan terapi matahari dilakukan secara rutin sehingga aduan gatal hilang atau berkurangan. Anda juga boleh menggantikannya dengan lampu UV.

3. melakukan penjagaan kulit dengan ubat-ubatan yang diberikan mengikut dos dan digunakan 1 jam selepas berjemur atau mengikut arahan doktor merawat

4. rehat yang mencukupi

5. Meningkatkan stamina dan ketahanan dengan memakan makanan sihat

Dengan peredaran masa dan proses rawatan, diharapkan ruam merah akan menjadi lebih nipis, dan warna berubah lebih cerah akibat desquamation atau perubahan kulit yang berpenyakit. Jangan mengelupas, biarkan kulit mengalami regenerasi dan mengupas secara optimum. Kemudian anda boleh membersihkannya dengan lembut tanpa memaksanya keluar.

Jika aduan anda lebih mengganggu, anda perlu berjumpa dengan doktor anda sekali lagi untuk menilai kemajuan aduan anda.

Itulah maklumat yang boleh kita sampaikan, juga membaca Pityriasis Rosea.

Dr. Ulfi

"