Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Gigi graham belakang

Anonim

Dokumen, Saya berumur 17 tahun dengan pesakit ortodontik, semasa menggunakan alat pengangkat ke-9, tidak ada gangguan, tetapi selepas bulan ke-10 menggunakan panci, ada gigi yang tumbuh di bahagian belakang berhampiran tikus. Adakah itu berbahaya untuk penggunaan katup saya? Thks. ""

Hello Jessi, gigi kebijaksanaan adalah siri terakhir gigi berkembang, biasanya pada usia 17-21 tahun. Gigi ini terletak di belakang rahang atas dan bawah, sehingga memenuhi jumlah gigi kekal manusia, iaitu 32 buah (16 gigi pada maxilla dan 16 gigi pada rahang bawah). Gigi ini sering menyebabkan masalah kerana:

  • sakit akibat air mata apabila ia tumbuh
  • impaksi gigi, yang disebabkan oleh ketidaksesuaian antara saiz rahang dan saiz gigi, yang menyebabkan gusi membengkak dan menjadi menyakitkan
  • Arah pertumbuhan gigi boleh menyebabkan kerosakan
Bagi mereka yang menggunakan pendakap, pertumbuhan gigi bijak boleh merosakkan pembetulan gigi, terutamanya jika saiz rahang tidak sepadan dengan saiz gigi. Oleh itu, anda harus memeriksa keadaan doktor pergigian anda dengan doktor gigi anda. Doktor akan menentukan sama ada gigi bijak mengganggu gigi lain. Oleh itu, semoga membantu Dr. Lili "