Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Perut bengkak pada kanak-kanak dengan demam denggi

Anonim

pagi, keponakan saya berusia 3 tahun telah dirawat di hospital selama 5 hari bermula dari demam tinggi, platelet semakin rendah, bengkak perut & sesak nafas sehingga kanak-kanak dicetuskan. Bolehkah anda masih pulih dari segi perubatan, doc? berapa lama tempoh inkubasi? Adakah terdapat cara perubatan untuk merawat kebocoran vaskular? memohon penyembuhan saya keponakan saya ???? ... terima kasih dok ... ""

Hello Mulyanti, terima kasih atas pertanyaan itu

Demam denggi adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Dengue. Pada asasnya jangkitan denggi boleh sembuh sendiri dalam 7-10 hari tanpa memerlukan sebarang rawatan, tetapi dalam proses penyembuhan ini, pesakit denggi boleh mengalami fasa kritis (pada hari ke-3 hingga ke-6). Dalam fasa kritis ini terdapat kebocoran plasma dari saluran darah sehingga penderita dapat mengalami kekurangan cairan hingga kejutan. Organ-organ tubuh mungkin tidak mendapat darah dan oksigen yang cukup sehingga mereka dapat mengalami kegagalan organ yang teruk. Satu lagi manifestasi klinikal kebocoran plasma ini adalah kejadian ascites atau pengumpulan cecair di rongga perut (supaya perut boleh muncul membonjol) dan pembentukan cecair di paru-paru (sehingga dapat menyebabkan sesak nafas).

Tiada apa yang boleh dilakukan untuk mencegah kebocoran plasma ini. Tetapi untuk mengelakkan berlakunya kejutan, pesakit perlu diberi jumlah pemulihan bendalir yang mencukupi untuk menggantikan cecair yang bocor ke dalam tisu sekeliling sambil menunggu fasa kritikal penyakit itu lulus. Doktor di hospital di mana anak saudara anda sedang dirawat pastinya akan cuba yang terbaik supaya anak saudara anda dapat melalui fasa kritis ini dan kami akan berdoa agar anak saudara anda dapat pulih tidak lama lagi.

Berikut adalah gambaran keseluruhan perjalanan penyakit dari denggi yang boleh anda lihat:

Berikut adalah artikel yang boleh anda baca tentang demam denggi

Jadi banyak maklumat dari saya, saya harap anda boleh menjawab

"