Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Sakit perut kiri

Anonim

Malam, doc. Perut kiri saya menyakitkan, dari hasil ultrasound abdomen, hasilnya adalah meluaskan buah pinggang / pembengkakan buah pinggang dan dikatakan sebagai proses pembentukan kristal di ginjal. Penyebabnya adalah selain daripada jangkitan saluran kencing, apa itu, bro? Kerana saya tidak fikir ada masalah dengan tabiat kencing saya. Terima kasih, dok ""

Hello Deanovella, terima kasih kerana meminta on.com

Nyeri di bahagian perut kiri boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, salah satunya adalah gangguan buah pinggang. Jika anda melihat dari maklumat anda di mana buah pinggang dalaman (sistem pelvokalis) dilihat pelebaran mungkin disebabkan oleh halangan dalam ureter, dan pada peringkat seterusnya boleh menyebabkan pembengkakan buah pinggang (hidronephrosis). Halangan ureter (halangan aliran air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing) boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

  • Kecacatan urethral - keabnormalan kongenital / kongenital
  • Ureeterocele
  • Batu saluran kencing di dalam ureter
  • Terdapat massa / tumor yang menggesa saluran
  • Pertumbuhan jaringan di dalam ureter
  • Jangkitan saluran kencing
  • Dan banyak lagi

Dalam penyumbatan yang berlaku dalam satu buah ginjal sahaja, ia masih membolehkan buah pinggang lain mengimbangi supaya tidak ada gangguan yang kelihatan dalam kencing. Tetapi jika keadaan ini tersisa untuk masa yang lama, maka ada kemungkinan fungsi buah pinggang yang merosot (di dalam buah pinggang yang mempunyai masalah - maka yang lain akan mengalami gangguan) yang disebut kegagalan buah pinggang. Oleh itu kami mengesyorkan agar anda berjumpa doktor atau ahli urologi untuk berunding lanjut tentang keadaan semasa anda, supaya pemeriksaan lanjut dan rawatan dapat dijalankan. Begitu banyak maklumat yang dapat kita sampaikan, mungkin berguna. Salam, Dr. Prasetyo

"