Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Keletihan dan gangguan keseimbangan selepas kecederaan kepala

Anonim

Dokumen, saya mengalami kecederaan kepala akibat perlanggaran semasa kemalangan. Adakah mungkin pergeseran otak kerana perlanggaran kerana saya sering merasa pening seolah-olah saya menggelengkan kepala saya. kemalangan itu berlaku 4 bulan yang lalu. bagaimana untuk mengurangkan pening ""

Hello Lita! Terima kasih kerana bertanya.

Keletihan dan gangguan keseimbangan selepas kecederaan pada kepala atau leher sering berlaku. Ini bukan kerana kerosakan otak, tetapi untuk pemindahan otokonia, organ-organ di telinga kita yang memainkan peranan dalam mengawal selia. Pening biasanya terasa membebankan apabila menukar posisi atau ketika kepala berada dalam posisi tertentu. Jika ini berlaku, anda boleh dirawat dengan baik dan gejala dapat dikurangkan dengan betul.

Di samping itu, terdapat kemungkinan gangguan hydrops endolymph cecair di telinga yang memainkan peranan seimbang. Pusing dalam gangguan ini akan disertai dengan kehilangan pendengaran atau telinga penuh dan berdering di telinga. Gangguan ini dipanggil penyakit Meniere. Gangguan labirin di telinga juga boleh berlaku selepas kecederaan pada kepala. Labirin juga memainkan peranan seimbang, supaya gangguan boleh menyebabkan pening berputar. Ketiga-tiga boleh dikendalikan dengan betul oleh doktor ENT. Anda harus segera berjumpa doktor terdekat anda. Anda boleh mengetahui tentang kecederaan kepala anda dan bagaimana anda merasa pening sekarang. Doktor akan melakukan pemeriksaan telinga dan periksa baki anda. Siasatan lain juga boleh disyorkan untuk anda. Doktor akan menentukan kemungkinan penyebab gangguan ini dan memberikan terapi yang sesuai untuk anda.

Banyak maklumat yang boleh saya berikan. Semoga ia membantu.

Salam,

Dr. Selvi

"