Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Pusing selepas berhenti menggunakan pil kb

Anonim

Dokumen, selepas saya berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, saya menstruasi terlambat dan apabila saya mendapat tempoh saya berasa pening. Kenapa dok? Apakah kesan menggunakan pil kawalan kelahiran? ""

Hello Aziera .......

Terima kasih atas soalan anda.

Keadaan yang anda alami dengan aduan utama adalah pening, di mana pening itu sendiri adalah sensasi yang boleh dirasakan secara berbeza di setiap orang, iaitu: sensasi sekitarnya merasakan berputar, sensasi seperti pingsan, dan sensasi kehilangan keseimbangan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Penamatan pil kawalan kelahiran semata-mata mungkin menyebabkan pening. Jika pening yang anda alami sering berlaku semasa anda menstruasi, kemungkinan ini terjadi akibat hormon, atau anemia yang terjadi akibat pelepasan darah haid yang berlebihan.

Selain dari kedua-dua perkara di atas, keadaan yang anda alami juga boleh disebabkan oleh: tekanan darah rendah tiba-tiba, masalah jantung, vertigo, tekanan psikologi, kecemasan, dehidrasi, tahap gula rendah dalam badan, dan sebagainya.

Cuba untuk mengatasi masalah ini dengan: Menguruskan tekanan psikologi, makan makanan yang sihat dan berkhasiat pada waktu, minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari, STOP Rokok dan jangan minum minuman keras, hadkan minum kafein semasa haid, tidur dan berehat.

Jika selepas melakukan kaedah di atas, keadaan yang dialami oleh anda masih dirasakan, maka segera berjumpa Neurolog / Neurologik untuk membuat satu siri peperiksaan lanjut, supaya penyebab sebenar kejadian ini diketahui dan akhirnya rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Klik artikel di bawah yang sepadan dengan soalan anda:

MENGHUBUNGI HATI

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

Salam,

Dr. jati

"