Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Sakit di bahagian leher ke belakang, kesukaran bernafas, tekak kahak, dan bersin

Anonim

Dokumen, kenapa leher saya rasa tegang dan nyeri menyebar ke bahagian belakang dan sukar untuk bernafas dan merasa ada kahak dan kadangkala bersin bersin. Saya mengambil flu mixagrib ubat dan batuk dan saya sakit. Apakah penyakit itu, tuan? Briliant ""

Hai Dhant,

Terima kasih kerana bertanya.

Ketegangan dan kesakitan pada leher ke belakang, kesukaran bernafas, tekak kahak, dan bersin mungkin menunjukkan jangkitan di saluran pernafasan, contohnya, yang terdapat dalam rongga hidung dan sinus (rhinosinusitis), tekak dan tonsil (tonsillopharyngitis), atau saluran pernafasan yang lebih dalam, seperti larynx, bronkus, atau paru-paru. Jangkitan ini biasanya menular daripada pesakit lain akibat penyedutan lendir pernafasan, contohnya apabila seseorang bersin atau batuk. Ia juga boleh, penghantaran berlaku secara tidak langsung kerana berjabat tangan dengan tangan pesakit yang tercemar dengan air liur atau rembesan hidung.

Bukan sahaja jangkitan, ia juga mungkin, aduan anda lebih teruk jika anda mempunyai sejarah alergi, contohnya kerana suhu sejuk, debunga dan kotoran hama. Alergi ini juga biasanya menyebabkan penderita merasa gatal di sekeliling mata dan pangkal hidung, mata berair, sesak nafas, atau bunyi nafas tambahan (seperti berdesir). Kebiasaan merokok, pendedahan kepada kerengsaan udara, refluks asid perut, kepada kesan sampingan ubat juga boleh memburukkan keadaan yang anda alami.

Bergantung kepada punca aduan anda, keadaan anda boleh dikendalikan dalam pelbagai cara. Sekiranya anda mengambil ubat dan aduan yang berlebihan berasa lebih baik, maka kemungkinan keadaan yang anda alami ringan dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika aduan berlaku selama 3 hari atau lebih, atau terdapat aduan lain, seperti demam, menggigil, muntah, gangguan usus, kekakuan leher, sakit kepala yang teruk, dan lain-lain, maka anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera? Jika doktor perlu melakukan ujian darah atau x-ray untuk mengesan kemungkinan jangkitan yang lebih serius atau gangguan pernafasan.

Walaupun ini, apa yang perlu anda lakukan adalah:

  • Ambil parasetamol untuk membantu mengurangkan sakit di leher ke belakang
  • Ambil rehat
  • Minum 2 hingga 3 liter air sehari
  • Perluas untuk makan makanan kaya vitamin C
  • Hadkan penggunaan makanan berlemak terlebih dahulu dan mengandungi pemanis buatan
  • Elakkan pendedahan kepada suhu sejuk, habuk, debunga dan pencemaran
  • Gunakan topeng untuk menutup hidung dan mulut anda
  • Jangan merokok
  • Keras mencuci tangan anda

Semoga ia membantu

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"