Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Sejarah cedera kaki disertai dengan perbezaan dalam bentuk kaki

Anonim

Hello, doc. Saya Dinda ke-20. Telah lebih daripada 10 tahun yang lalu saya mengalami kecederaan kaki dan mempunyai kesan sehingga kini, saya baru-baru ini bimbang tentang dipanggil atrofi otot kerana saya melihat gejala yang berbeza dari pertumbuhan kaki kanan saya dan kiri. Apa yang saya ingin tanya, kerana kecederaan saya telah lama dan saya mempunyai pertumbuhan kaki yang berlainan untuk masa yang lama, mempunyai atrofi otot yang saya alami telah sembuh atau tidak? Terima kasih doktor ""

Hai Dinda,

Terima kasih kerana bertanya.

Perlu dijelaskan, apa jenis kecederaan kaki yang anda maksudkan? Apa jenis atrofi otot yang anda alami? Pernahkah anda melihat seorang doktor?

Kecederaan kaki tidak selalu berbahaya. Sekiranya kecederaan ini tidak menyebabkan kerosakan anatomi yang teruk atau menyebabkan kerosakan sensori dan motor yang ketara, keadaan ini sering tidak menyebabkan sekuel serius.

Biasanya, kecederaan kaki boleh memberi kesan yang serius jika ia menyebabkan kerosakan pada tulang, sendi, tendon, bursa, atau komponen lain di sekelilingnya. Keadaan ini boleh membuat pesakit berasa sakit yang agak teruk atau tidak disertai dengan keradangan lain, seperti bengkak, lebam, kekakuan, dan sebagainya. Rawatan yang betul perlu dilakukan segera dalam kes ini, supaya fungsi kaki anda tidak terganggu.

Fungsi kaki terjejas, misalnya dalam hal motorik, misalnya berjalan, boleh menyebabkan risiko atrofi otot. Keadaan ini boleh berlaku jika pesakit mengalami kelemahan otot kaki, atau mungkin juga timbul akibat ketakutan pesakit yang bergerak kaki yang merasa sakit. Perbezaan dalam penggunaan kaki di antara sisi kanan dan kiri dapat dilihat lebih lama keadaan ini tidak dapat dikendalikan dengan baik. Perbezaan ini boleh dilihat sebagai saiz kaki yang lebih kecil, kurang nada otot, dan sebagainya.

Di samping otot, perbezaan penampilan kaki yang sebelum ini mengalami kecederaan juga boleh disebabkan oleh sebab-sebab lain, contohnya malunion, nonunion, tulang merangsang, osteomyelitis, dan sebagainya. Oleh itu, jika anda tidak berunding dengan doktor, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk membuat kesimpulan.

Semak sendiri terlebih dahulu dengan doktor atau pakar bedah ortopedik. Doktor akan memeriksa dengan teliti keadaan kaki yang cedera, sambil membandingkannya dengan kaki yang lain. Peperiksaan radiologi, seperti X-ray, imbasan CT, MRI, dan lain-lain juga boleh dilakukan oleh doktor dalam usaha untuk menentukan rawatan yang betul. Semasa menunggu rawatan doktor, untuk mengurangkan risiko atrofi otot pasca kecederaan, berikut adalah cadangan yang perlu anda lakukan:

  • Jika kaki yang cedera mempunyai rasa sakit, tekankannya dengan air suam
  • Cuba lakukan pergerakan di kaki yang mengalami kecederaan, jangan biarkan saja
  • Sekiranya sukar untuk bergerak secara aktif, tanyakan saudara-mara anda untuk membantu menggerakkan kaki anda secara pasif
  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat
  • Mengurangkan aktiviti yang menyebabkan risiko anda mengalami kecederaan yang berulang
  • Elakkan melakukan sortasi atau mengurut secara sembarangan tanpa pengawasan langsung dari doktor

Semoga ia membantu

"