Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Sejarah tubektomi, adakah anda mempunyai anak dengan prosedur IVF?

Anonim

Selamat pagi doktor ... Saya dan suami saya tidak sabar-sabar untuk mempunyai lebih ramai kanak-kanak. Tetapi pada usia 48 tahun saya mempunyai tubektomi. Adakah kemungkinan mempunyai anak lain melalui IVF? "

Hai Made Neny Suwandeni,

Terima kasih kerana bertanya.

Tubektomi adalah pemotongan kanal ovari (tiub fallopian) yang bertujuan menghalang kemasukan telur ke dalam rahim untuk disenyawakan. Kaedah ini adalah salah satu jenis kontraseptif yang mantap yang mempunyai kadar kejayaan hampir 100% dalam mencegah kehamilan.

Jika tubektomi dilakukan hanya pada satu sisi tiub fallopian, keadaan ini masih boleh membiarkan kehamilan. Di samping itu, walaupun tubektomi dilakukan di kedua-dua belah tiub fallopian, saluran ini masih boleh disambung semula jika pasangan itu lagi ingin mendapatkan kehamilan. Walau bagaimanapun, kadar kesuburan pastinya tidak akan sama seperti dahulu.

Wanita yang mempunyai tubektomi, boleh mempunyai anak dengan prosedur IVF (in vitro fertilization). Prosedur ini dilakukan dengan mengambil sel telur isteri dan sel sperma suami untuk menyuburkan proses in vitro di luar rahim, maka embrio terbentuk kemudian akan dipindahkan kembali ke rahim isteri untuk berkembang.

Walau bagaimanapun, anda dan suami anda perlu menimbang semula keinginan anda untuk mempunyai anak pada umur anda yang telah mencapai 48 tahun. Ini kerana, mengandung pada usia tua (lebih daripada 35 tahun) berisiko menyebabkan beberapa komplikasi kehamilan, termasuk:

  • Peningkatan risiko kecacatan janin, contohnya Down syndrome
  • Risiko keguguran meningkat
  • Meningkatkan risiko bayi pramatang
  • Meningkatkan risiko bayi berat lahir rendah
  • Peningkatan risiko penghantaran sesar
  • Risiko peningkatan plasenta previa, tekanan darah tinggi kehamilan, diabetes pada kehamilan, dll.

Atas sebab ini, anda dan suami anda perlu berunding secara langsung dengan pakar obstetrik dan pakar sakit puan, kan?

Semoga ia membantu,

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"