Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Sakit di bahagian belakang kepala

Anonim

Pada waktu malam, semalam saya sakit kepala di kepala kandang, dan pagi hari Khamis pada hari yang sama rasa sakit itu hilang, tetapi ketika saya terbangun ketika saya ingin tidur, saya tidak tahu mengapa kepalanya sakit / berat / berat dok. Tepat pukul 5 petang saya bangun, doc. Apa sebabnya, bro? Adakah itu penyakit yang serius? ""

Hello Rina ......

Terima kasih atas soalan anda.

Keadaan sakit kepala yang anda alami dapat dikategorikan sebagai sakit kepala yang tegang, di mana sakit kepala sering terjadi di belakang kepala, dan biasanya disertai dengan sensasi tekanan di belakang mata, serta ketegangan di leher ke bahu.

Sakit kepala ketegangan sendiri biasanya timbul akibat tekanan psikologi. Selain itu, sakit kepala ketegangan juga boleh disebabkan oleh: keletihan, dehidrasi, kurang tidur, kelaparan, sinar matahari yang terang, sikap lemah semasa tidur / Berdiri / duduk, tidak aktif atau tidak banyak berolahraga.

Selain daripada sakit kepala yang tegang, keadaan yang anda alami juga boleh disebabkan oleh: migrain, sakit kepala cluster, masalah pergigian, jangkitan telinga, tumor otak.

Elakkan daripada berlaku lagi dengan melakukan gaya hidup yang sihat, iaitu: menguruskan tekanan psikologi, mendapat cukup tidur dan berehat, makan makanan yang sihat dan berkhasiat tepat pada masanya, minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari, berhenti merokok dan tidak minum minuman keras, senaman yang kerap mengikut kemampuan.

Jika selepas menjalani gaya hidup yang sihat, keadaan sakit kepala yang anda alami kerap berlaku sekurang-kurangnya 15 hari dalam satu bulan dan selama tiga bulan berturut-turut, maka kami mengesyorkan supaya anda segera melihat ahli neurologi atau pakar neurologi, supaya anda dapat melakukan satu siri pengendalian selanjutnya.

Klik artikel di bawah yang sepadan dengan soalan anda:

HEADACHE

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

Salam,

Dr. Jati

"