Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

kesakitan tulang belakang dan ketidakselesaan ketika duduk di penghidap scoliosis

Anonim

Dokumen, saya minta kebenaran ... Sebelum ini, ini adalah sejarah perubatan saya: - Scoliosis idiopatik diagnosis 'S' dengan darjah 19 dan 21 semasa gred sekolah tinggi 1 (Pertama * haid 14 pada usia 14, menurut doktor yang memeriksa saya, scoliosis akan berkembang pesat 3 tahun bermula dari masa *) Aduan: kerana pemikiran berterusan setiap hari, beg. tulang belakang saya dengan mudah menyakitkan sedikit jika kedudukan tidur tidak terlewat, duduk dengan tidak wajar, mencari buku di dada membuat dada saya sakit walaupun hanya sedikit (kira-kira 1 dalam 10 kesakitan) ketika berjalan, berhampiran tulang ketika menarik dan menghembuskan nafas, tetapi jika hentikan nafas anda) tetapi, jika skoliosis tidak difikirkan, kesakitan dilupakan - kaki kesemutan semasa duduk seperti seorang wanita terlalu lama - jika duduk di kerusi standard di hospital, terdapat sedikit halangan untuk bernafas, seolah-olah Terdapat tulang belakang belakang yang menyekat (mengikut sentuhan saya yang teraba, bahagian belakang tulang belakang agak tebal, mungkin kerana scoliosis itu sendiri) -Now baru-baru ini saya merasa tidak selesa jika duduk atau tidur tidak dalam keadaan yang betul. Jika saya tidur di sisi saya terlalu lama, leher saya sakit, pinggang saya. ditinggalkan sakit. - Baru-baru ini juga, ketika saya berjalan, tiba-tiba kaki kanan saya berjalan seolah-olah ia akan menyeret tanah tetapi hanya 1 langkah, dan tiba-tiba lutut saya kaya, orang ingin jatuh, hanya meringkuk, dok kaki mereka, tetapi hanya sedikit lekuk scoliosis, atau ada penyakit yang timbul dari scoliosis, seperti osteosarcoma atau rakan-rakan. Selain itu, doc, saya mendapat sakit perut jika udara sejuk, jika saya makan sebahagian standard anak-anak sekolah tinggi di pagi hari (rumah saya terkandung) Jika anda makan sedikit atau tidak, OK, Doc? -Jika menekan sesuatu dengan usaha yang hebat, saya sakit di dada kiri saya tetapi hanya hujung atasnya, terima kasih ... ""

Halo, Terima kasih atas persoalan ini.

Scoliosis adalah keadaan kelengkungan yang tidak normal tulang belakang ke sisi. Keadaan ini sering berlaku pada kanak-kanak sebelum akil baligh. Kelainan tulang belakang ini perlu dipantau secara berkala kerana keadaan ini boleh menjadi lebih teruk. Pemeriksaan kerap juga diperlukan untuk memantau komplikasi yang boleh terjadi akibat scoliosis.

Gejala scoliosis dapat dilihat dari perubahan berikut:

  • satu pinggul, bahu, atau bahu bahu kelihatan lebih menonjol di satu sisi
  • panjang kaki yang tidak sama

Di samping itu, scoliosis juga menyebabkan penghidap mengalami sakit belakang dan kesukaran bernafas. Kedua-duanya disebabkan oleh kedudukan tulang belakang yang tidak normal. Aduan sakit belakang, termasuk sakit pinggul bahu, yang sering anda rasakan disebabkan oleh scoliosis yang anda alami. Kelainan pada lengkung tulang belakang dalam satu bahagian juga boleh menjejaskan tulang belakang di bahagian lain supaya anda juga dapat merasakan sakit leher dan lumbago. Kemungkinan panjang kaki yang berbeza dapat menyebabkan penderita mengalami halangan tertentu ketika berjalan. Sekiranya anda mendapat aduan yang mengganggu anda, sila rujuk doktor pakar ortopedik tentang keadaan anda. Doktor akan melakukan pemeriksaan x-ray atau CT untuk menilai keadaan scoliosis anda dan menentukan rawatan yang anda boleh ambil. Sementara itu, jika sakit belakang kembali terasa lebih teruk, anda boleh cuba mengambil paracetamol atau membuat kompres panas di kawasan yang terjejas.

Mengenai aduan kesakitan perut, bahagian bahagian abdomen yang menyakitkan? Kesakitan perut boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan yang berbeza bergantung kepada lokasi dan aduan lain yang anda alami. Sesetengah penyebab sakit perut adalah ulser perut, asid perut, sindrom usus yang mudah marah, keradangan pundi hempedu, hepatitis, pankreatitis, usus radang, gastroenteritis, dan lain-lain. Jika aduan sakit perut ini sangat mengganggu dan tidak bertambah baik, perkara yang boleh anda lakukan ialah melihat doktor untuk pemeriksaan lanjut. Sila buat cadangan berikut juga:

  • elakkan makan sebahagian besar, anda perlu makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap
  • elakkan makanan pedas dan berminyak
  • elak mengambil minuman berkafein, berkarbonat dan alkohol
  • elakkan berbaring selepas makan

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

Dr. Aloisia

"