Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kerana telinga berdering

Anonim

Salam. Dokumen, saya ingin bertanya ... kira-kira 6 bulan yang lalu telinga kiri saya sangat bising, rasanya ... tidak berdengung tapi rasanya seperti bising ... di telinga kiri saya, dok. Dan pendengaran telinga kiri saya juga kurang. Saya mempunyai 2x poliklinik ke r terdekat tetapi tidak berubah ... dan bunyi bising di telinga kiri tidak berhenti dok ... apa pendapat anda tentang dok ... terima kasih doc untuk panggilan. Mhon penjelasan ""

Hai, Jika anda percaya bahawa apa yang anda alami tidak telinga (tinnitus), anda mungkin mengalami keadaan yang disebut hyperacusis (hyperacusis), yang merupakan peningkatan sensitiviti terhadap rangsangan bunyi. Ini berkaitan dengan pemprosesan bunyi dalam sistem saraf pusat (otak). Penghidap hyperakusis merasa terganggu oleh bunyi bising yang tidak terganggu oleh orang lain, contohnya bunyi bising penggemar, bunyi kenderaan di dalam kereta bahkan bunyi air yang mengalir air. Bunyi frekuensi tinggi (nota tinggi) amat sangat mengganggu untuk penghidap hyperacusis. Penghidap hyperakusis juga boleh mengalami sensasi telinga ringing (tinnitus). Penyebab sebenar hyperacusis tidak jelas; syarat berikut berkaitan dengan hyperacusis:

  • Pengurangan pendengaran - otak boleh mengimbangi pendengaran yang kurang dengan menguatkan isyarat bunyi dari telinga
  • Kecederaan kepala
  • Kerosakan telinga disebabkan oleh bunyi bising / bunyi kuat secara tiba-tiba (contohnya letupan)
  • Ubat yang merosakkan saraf pendengaran
  • Jangkitan virus telinga dalam
  • Cedera sendi bersama ( temporomandibular joint / TMJ syndrome)
  • Migrain
  • Gangguan tekanan post-traumatik (PTSD)
  • Kemurungan
Untuk memastikan sama ada anda mempunyai hyperacusis, pemeriksaan langsung diperlukan oleh pakar ENT (SP ENT). Anda boleh diperiksa oleh audiometry (ujian fungsi pendengaran di bilik tertutup menggunakan fon kepala khas). Tidak ada rawatan istimewa seperti pembedahan atau ubat untuk merawat hyperacusis. Terapi bunyi, dengan memasang sejenis alat pendengaran yang terus memancarkan bunyi putih selama 12 bulan, boleh membantu meningkatkan toleransi bunyi. Walau bagaimanapun, jika pemeriksaan ENT didapati tidak normal (contohnya jangkitan telinga), rawatan keadaan yang mendasari mungkin menyelesaikan masalah anda. Jadi, semoga ia berguna. Dr. Radius Kusuma "