Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Semua sendi adalah sakit dan UTI

Anonim

Dokumentasi, saya baru selesai rawatan di salah satu klinik di Yogyakarta, aduan saya semua sakit sendi, pening dan sakit perut, setelah diperiksa ternyata saya mempunyai UTI, bakteria itu positif dan leukosit sangat tinggi, memang ada kaitan dengan UTI dan sakit sendi / tulang? ""

Nabila bagus,

UTI adalah pendek untuk jangkitan saluran kencing. Keadaan ini berlaku apabila saluran kencing seseorang meradang akibat jangkitan oleh kedua-dua bakteria dan virus. Kerana ia berlaku dalam saluran kencing, gejala-gejala yang berlaku secara semulajadi akan kebanyakannya berputar di sekitar masalah kencing seperti:

  • peningkatan kekerapan kencing
  • kencing panas terasa panas atau menyakitkan
  • berasa tidak ringan apabila kencing
  • sakit di sekeliling pundi kencing

Walau bagaimanapun, kerana bakteria / virus yang memasuki badan akan menyebabkan tindak balas imun dari badan, tubuh akan menghasilkan sel-sel radang. Acara ini kemudian mencetuskan satu siri gejala biasa yang biasa dijumpai di hampir semua penyakit berjangkit, iaitu demam dan otot dan sakit sendi. Keadaan ini biasanya dijumpai sebagai gejala jangkitan umum dan akan bertambah dengan peningkatan jangkitan. Sekiranya rasa sakit dan demam sangat mengganggu, maka anda boleh memberi febrifuge yang juga berfungsi sebagai pelega kesakitan, yang dijual secara bebas seperti paracetamol atau ibuprofen, tentu saja, dengan memperhatikan arahan untuk digunakan. Jika aduan terus tidak teragak-agak untuk berjumpa doktor. Semasa rawatan UTI, gunakan banyak cecair dan jangan menahan kencing. Seterusnya, kami melampirkan artikel mengenai jangkitan saluran kencing. Mudah-mudahan berguna.

Dr. NK Arief

"