Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Selepas mengambil asiklovir 400mg badan menjadi gatal

Anonim

Hello doc, sahabat saya menderita cacar dan untuk mencegah penularan saya minum acyclovir 400 mg tetapi selepas saya minum kenapa badan saya akan gatal-gatal di pelbagai tempat tetapi tiada benjolan merah. Saya tertanya-tanya, adakah gatal itu menandakan proses penyembuhan penyakit kulit yang tidak kelihatan seperti kahak atau kudis ??? Tolong jelaskan, terima kasih ""

Hai,

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana memberi saya soalan on.com. Saya adalah Dr. Radhianie Djan akan cuba membantu menjawab soalan anda.

Semua ubat mempunyai kesan sampingan termasuk acyclovir.Jika anda mempunyai alahan terhadap ubat ini, kesan sampingan gatal-gatal, benjolan dan kemerahan akan muncul pada kulit pesakit. Ini disebabkan oleh tindak balas alahan ringan kepada kulit dengan bahan aktif ubat. Untuk mengurangkan gatal-gatal, doktor akan menetapkan beberapa ubat gatal seperti antihistamin atau anti alergi untuk mengurangkan gatal-gatal.

Sekiranya anda merasa gatal, doktor akan menghentikan pemberian ubat ini untuk sementara waktu. Sekiranya pemberhentian ubat ini telah dilakukan tetapi, alergi masih ada, anda harus berjumpa doktor yang merawat anda dan merujuk kembali aduan anda. Pertimbangan untuk rujukan kepada ahli dermatologi boleh dipertimbangkan.

Berikut adalah langkah-langkah yang telah anda ambil untuk mencegah kegatalan. Bagi beberapa perkara, anda juga boleh melakukan:

1. Simpan kulit lembap dengan menggunakan sabun pH seimbang, bukan dengan sabun antiseptik yang tinggi. Ini menghalang kulit daripada pengeringan yang boleh memicu gatal-gatal

2. Mengekalkan penghidratan dengan meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari

3. Mengekalkan pemakanan seimbang. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang cukup setiap hari.

4. Jangan gunakan pakaian yang terbuat dari haba dan terlalu ketat.

5. Elakkan berada di tempat yang terlalu lama atau mempunyai AC terlalu lama boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

6. Elakkan menggunakan lotion kulit yang mengandungi peluntur dan aroma. Di samping itu, losyen calamine boleh diteruskan.

Begitu banyak maklumat yang dapat kami sampaikan, saya berharap maklumat ini berguna untuk menyelesaikan aduan anda

Salam,

Dr. Radhianie Djan

"