Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyelesaian untuk mengatasi kerengsaan wajah akibat ubat jerawat

Anonim

Dokumen, saya mempunyai kerengsaan muka kerana ubat, yang dipanggil Medicline. Saya telah menggunakannya sebelum ini dan tidak mengapa, tetapi apabila saya menggunakannya sekali lagi selepas tidak menggunakannya untuk jangka masa yang panjang, wajah saya merah dan sangat gatal. Saya cuba merawatnya dengan penyebaran madu. Dokumen, berapa lama proses penyembuhan kerengsaan dan boleh kerengsaan ini hilang selama 6 hari? Adakah terdapat cara cepat untuk menyembuhkan kerengsaan muka? ""

Hi Liya, Terima kasih kerana bertanya. Kulit yang mempunyai ruam kemerahan yang disertai oleh gatal-gatal selepas bersentuhan dengan bahan-bahan tertentu seperti antibiotik clindamicin antibiotik yang mengandung fosfat boleh dikatakan mempunyai Contact Dermatitis. Untuk rawatan untuk berjaya, sangat penting untuk mengetahui, mengenalpasti, dan mengelakkan penyebab dermatitis ini. Tempoh proses penyembuhan bergantung kepada keparahan kerusakan kulit yang berlaku serta keadaan kulit sebelum ini. Sekiranya anda pasti kerana klinik, lakukan perkara berikut:

  • Berhenti menggunakan dadah
  • Cuci muka 2 kali sehari menggunakan sabun yang lembut
  • Gunakan pelembap kulit
  • Menggunakan topeng madu seperti yang anda lakukan, guna madu selama 15 minit pada kulit muka yang telah dibersihkan
  • Elakkan menggaru atau menyentuh ruam untuk mengelakkan pencemaran
  • Hadkan penggunaan kosmetik untuk seketika, lebih baik jika anda tidak menggunakan kosmetik terlebih dahulu
  • Meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, teruskan cecair badan anda dengan minum 8-10 gelas sehari
  • Sekiranya tidak ada peningkatan, anda boleh berunding secara langsung dengan Pakar Perubatan Umum atau Pakar Kulit, kadang-kadang ia mengambil terapi dalam bentuk krim kortikosteroid, atau dalam kes keradangan yang banyak kadang-kadang ia mengambil penggunaan tablet kortikosteroid.
Saya harap ini dapat memberikan faedah, tuan

"