Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengalami masalah tidur pada waktu malam, sering terkejut dan tersentak, adakah ia berbahaya?

Anonim

Doktor Afternoon, saya berusia 23 tahun. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, saya sering tidur pada waktu malam, sentiasa tidak selesa tetapi beberapa minggu yang lalu saya sering terkejut dan tiba-tiba tersentak. Adakah ini berbahaya untuk doktor? Selama ini saya tidak pernah melakukan pemeriksaan doktor atau menggunakan ubat. Saya hanya menganggap bahawa gejala saya hanya keletihan kerana kerja. sila masukkan doktor, terima kasih ""

Hello Mha, Hypnicus jerk atau myoclonus adalah keadaan di mana tubuh mengalami kaku atau terkejut ketika tidur. Keadaan ini boleh menjadi tanda gangguan perubatan tertentu atau dijumpai pada seseorang yang sihat. Hypnosis biasanya ditemui pada orang yang bekerja keras pada waktu malam, tekanan, kebimbangan, dan mengambil kafein. Di samping itu, orang yang mempunyai keadaan perubatan yang teruk juga boleh mengalami serangan jantung, contohnya jangkitan, kegagalan buah pinggang, kegagalan hati, keracunan, reaksi ubat, gangguan metabolik, keadaan keradangan, keadaan autoimun dan sebagainya. (insomnia) yang anda alami:

  • berehat sebelum tidur, contohnya dengan melakukan teknik pernafasan, meditasi, yoga, mendengar muzik berirama ringan, atau menggunakan aromaterapi
  • terus berusaha berfikir positif
  • elakkan makan kopi, teh, dan minuman ringan yang umumnya mengandungi kafein pada sebelah petang
  • elakkan asap rokok sebelum tidur
  • buat bilik tidur yang selesa
  • bersenam secara berkala 2-3 kali seminggu untuk meningkatkan kualiti tidur
  • elakkan melakukan kerja berat pada waktu malam
Sekiranya keadaan ini terus mengganggu waktu tidur anda, maka anda merasa sangat letih, kemudian cuba berunding dengan doktor. Sila baca cerdik dan insomnia.

"