Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Titik mata untuk soplen

Anonim

Doc,,, !!! Titik mata untuk soplen digunakan selepas menggunakan soplen ... atau sebelum menggunakan soplen,,, ?? ""

Hello Anisa,

Pertama sekali kita perlu membezakan cecair terlebih dahulu untuk membersihkan kanta lekap dengan cecair untuk mata apabila menggunakan kanta lekap.

Cecair untuk membersihkan kanta umum mengandungi cecair isotonik, cecair penampan (untuk menjaga pH cecair seimbang), EDTA (agen yang mengikat protein, mencegah deposit dalam kanta, mempunyai sifat antibakteria), poloksamer (meningkatkan keselesaan apabila kanta digunakan), surfactants kelembapan lensa, mencegah lampiran minyak atau deposit lain pada kanta), agen pengurusan protein (mencegah kerosakan pada lensa), dan agen antibakteria yang lain. Cecair untuk membersihkan kanta digunakan apabila kanta dikeluarkan dari mata. Arahan pembersihan biasanya dilengkapi dengan setiap pakej. Cecair ini juga digunakan untuk meresap kanta lekap di tempatnya. Tidak semua cecair pembersihan soflens boleh dijatuhkan langsung ke mata, kerana beberapa ramuan boleh menyebabkan kerengsaan dan menyengat di mata.

Walaupun mata cecair jatuh apabila menggunakan kanta lekap biasanya mengandungi komponen yang sama dengan air mata. Fungsi utamanya adalah untuk memulihkan kelembapan kanta lekap, supaya ia tetap selesa untuk digunakan. Titik mata ini juga boleh membantu membersihkan kotoran yang melekat pada kanta lekap yang sedang digunakan. Biasanya tetesan mata digunakan selepas memakai kanta sentuh. Penggunaannya sebelum menggunakan kanta lekap boleh dilakukan jika anda mempunyai keluhan mata kering, supaya kanta lekap yang anda ingin pasang sukar ditanamkan ke mata anda.

Apa yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan mata jatuh untuk kanta lekap adalah:

  • Sentiasa tutup bekas botol mata selepas digunakan. Jangan sentuh akhir botol untuk memastikan ia steril.
  • Perhatikan tarikh tamat tempoh.
  • Jika terdapat alahan terhadap kandungan titisan ini, anda tidak boleh menggunakannya.
  • Jika kerengsaan mata dan tindak balas berlebihan yang lain berlaku, berjumpa dengan doktor dengan serta-merta.

Mudah-mudahan penjelasan di atas membantu.

Dr. Saphira Evani

"