Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Tips untuk mengetahui jenis kulit dan memilih produk kecantikan untuk umur 15 tahun

Anonim

tengah hari, saya Jessica. Saya berumur 15 tahun (kls 2 sma). Saya ingin mengetahui jenis kulit pada dok muka saya, supaya saya dapat menemui produk penjagaan kulit yang sesuai di muka saya. Wajah saya kadang-kadang berminyak, di hidung / pipi / dahi. tetapi kadang-kadang kering di sisi hidung, berhampiran alis, dan juga sering kering di alis saya sehingga ia mengupas seperti dok itu. dan alis saya sering gatal dan jerawat timbul di sana. muka saya juga agak banyak jerawat, tetapi kini lebih baik tetapi wajah saya berubah merah seperti itu. dan masih terdapat parut jerawat seperti titik merah ... dan ada beberapa parut jerawat seperti memasuki (lubang). mengapa itulah sebabnya dok boleh membuatnya begitu? menurut doktor apakah produk yang sesuai untuk jenis muka seperti saya dok? dan apa jenis kulit yang saya ada? gabungan / sensitif? jadi dari dok saya, terima kasih. jika anda boleh menerangkan secara ringkas dan mudah difahami :) ""

Hello Jessica, Terima kasih atas persoalannya.

Mengetahui jenis kulit anda adalah penting supaya anda dapat mengetahui penjagaan kulit yang boleh anda lakukan mengikut jenis kulit anda. Pada dasarnya jenis kulit dibahagikan kepada:

 • Kulit biasa: tiada masalah kulit, biasanya kulit liang kelihatan kecil atau tidak kelihatan, kulit kelihatan berseri
 • kulit berminyak: pori-pori kulit kelihatan besar, bintik hitam atau zat dijumpai, dan kulit kelihatan kusam
 • kulit kering: liang kulit yang kecil atau tidak kelihatan, kulit kelihatan kusam, tidak elastik, anda boleh mencari kulit mengelupas atau kedut pada kulit
 • kulit kombinasi: berminyak di kawasan T (pada dahi dan hidung) dan kulit biasa atau kering di kawasan lain
 • kulit sensitif: kulit lebih sensitif terhadap pendedahan kepada sesuatu sehingga kulit kelihatan merah, sakit atau gatal, kering, mengelupas

Keterangan kulit yang anda sebut mungkin lebih sesuai untuk jenis kulit gabungan.

Jerawat boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Keadaan ini disebabkan oleh penyumbatan folikel rambut dengan penumpukan minyak kulit (sebum), sel kulit mati, dan diikuti oleh jangkitan bakteria. Jerawat yang muncul juga berbeza dari pustula, papules, nodul, hingga sista. Apabila jerawat sembuh, jerawat ini boleh meninggalkan parut jerawat yang boleh menjadi tanda hitam, rolling (kulit yang tidak merata, memilih ais (kulit kelihatan berongga seperti objek yang tajam), dan peti kulit (kulit kelihatan mempunyai lembangan).

Untuk pemilihan produk penjagaan kulit yang betul, anda perlu pastikan jenis kulit anda diperiksa oleh ahli dermatologi. Terdapat beberapa cadangan yang boleh anda lakukan:

 • bersihkan wajah anda dari kosmetik sebelum tidur
 • cuci muka anda dengan sabun pembersihan muka yang lembut
 • gunakan kosmetik berasaskan air dan produk penjagaan kulit jika kulit anda mudah pecah
 • gunakan pelindung matahari jika anda melakukan perjalanan di luar, mengelakkan pendedahan cahaya matahari langsung
 • kalikan pengambilan makanan berkhasiat
 • cukup keperluan cecair badan anda dengan mengambil air
 • menguruskan tekanan dengan baik

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

"