Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Saiz lilitan kepala bayi berusia 5 bulan

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya, saya mempunyai bayi kira-kira 5 bulan dan berjalan 6 bulan pada 20 ketika imunisasi diukur, lingkar kepala adalah sekitar 45cm, adalah saiz semasa lingkar kepala normal "

Hello Elsi, terima kasih atas soalan anda kepada Tim

Lilit kepala adalah salah satu parameter pertumbuhan penting untuk bayi. Saiz ini dipengaruhi oleh umur dan jantina (lelaki dan wanita adalah berbeza). Doktor dan pekerja kesihatan umumnya menggunakan langkah ini sebagai gambaran keseluruhan keadaan kesihatan otak dan perkembangan. Bayi atau anak-anak yang mempunyai lilitan kepala terlalu kecil atau terlalu besar mengikut umur mereka memerlukan perhatian dan rawatan khusus.

Pengukuran lilitan kepala dilakukan dengan kaedah berikut:

  • gunakan alat ukur yang tidak boleh diregangkan, seperti meter
  • Ukur lilitan kepala bermula dari 1-2 jari di atas alis dan kemudian bulatan ke bahagian paling luas di belakang kepala (lihat gambar)
  • ulangi 3 kali dan dapatkan markah tertinggi

Di samping menentukan lilitan kepala normal bayi anda, sila masukkan hasil pengukuran ke dalam kalkulator pertumbuhan (termasuk umur, jantina, berat badan, ketinggian, dan lilitan kepala). Jika hasil menunjukkan lilitan kepala lebih kecil atau lebih besar daripada umur normal yang disesuaikan untuk seks, maka lebih baik untuk berunding secara langsung dengan pakar pediatrik.

Oleh itu, semoga bermanfaat

"