Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

masa penyembuhan dermatitis

Anonim

Dokumen, saya mempunyai keturunan asma yang menyebabkan dermatitis. 3 minggu yang lalu Saya mempunyai dermatitis gatal dan telah diperiksa di doktor untuk membaiki dok. Saya ingin bertanya sama ada dermatitis maksimum boleh berulang, berapa lama mempunyai dok itu ??????? ""

Hello Anas,

Dermatitis adalah keradangan kulit dengan pelbagai kelainan kulit, dari hakisan, kemerahan kulit, bintik-bintik gatal, kepada kudung. Terdapat beberapa klasifikasi dermatitis termasuk:

  • Dermatitis atopik : dermatitis alergi yang diwarisi secara genetik, sering diiringi oleh asma, rinitis alergi
  • Dermatitis hubungi alahan : dermatitis kerana sentuhan kulit dengan bahan-bahan yang boleh mencetuskan alergi seperti minyak wangi, losyen, jam tangan logam, dll.
  • Dermatitis sentuhan yang merengsa : biasanya menyebabkan kesakitan, yang dicetuskan oleh bahan-bahan seperti detergen, sabun, dll.
  • Dermatitis lampin : umumnya pada bayi
  • Neurodermatitis : kronik / kambuh, penebalan kulit akibat menggaru berulang

Mengenai soalan anda, sukar bagi saya untuk menjawab kerana tidak selalunya sama untuk setiap individu untuk menghilangkan dermatitis yang mereka alami. Terdapat mereka yang hilang dalam satu minggu, ada juga yang memerlukan lebih banyak masa daripada itu. Perkara utama yang perlu anda lakukan jika dermatitis anda diklasifikasikan sebagai dermatitis atopik adalah untuk mengelakkan faktor pencetus yang biasanya menyebabkan alahan. Di samping itu, patuhi rawatan dari doktor anda. Elakkan daripada menggaru bahagian gatal terlalu ketat untuk mencegah kecederaan dan jangkitan sekunder. Anda juga boleh menyebarkan serbuk gatal untuk melegakan gejala.

Oleh itu, semoga bermanfaat

Dr. Yoni Cahyati

"